Mini flyttar till Indien

Det var en historisk milstolpe när Mini startade tillverkning utanför de brittiska öarna och nu händer ännu större saker. Mini ska börja tillverka bilar utanför Europa och man börjar med Indien.

Brittiska men tyskägda Mini flyttar fram sina positioner i världen. Det var en stor händelse när Countryman som första moderna Mini-modell började tillverkas på fastlandet, närmare bestämt Magna Steyr i Österrike, i stället för i Storbritannien där resten av Minis modellprogram sätts ihop. Sedan dess har Paceman gjort Countryman sällskap i österrikiska Graz. Nu meddelar Mini att man, till följd av stor efterfrågan, planerar att starta Mini-tillverkning på olika håll i världen.

 Först på tur står BMW:s fabrik i indiska Chennai (tidigare Madras). Chennai-fabriken bygger i dagsläget 3-serien, 5-serien, X1 och X3 men ska från och med senare i år även tillverka Mini Cooper D Countryman och One Countryman.

 Indien har sedan länge varit en stor marknad för BMW men Mini öppnade sina första fem lokala återförsäljare där så sent som i fjol. Mellan mars och december 2012 såldes 302 nya Mini-bilar i Indien. Utöver att anpassa fabriker runt om i världen till Mini-tillverkning säger man sig även investera stora pengar i den brittiska fabrikstrion Oxford, Birmingham och Swindon för att dessa ska bli effektivare.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!