Minskad vinst för Volkswagen andra halvåret

Man har blivit störst, men störst är inte nödvändigtvis bäst. Nu redovisar Volkswagen en minskad vinst för andra kvartalet. Problem i Kina, Ryssland och Brasilien, samt omorganisationskostnader, är förklaringen.

Vi kunde berätta tidigare i veckan att Volkswagen tagit över ledartröjan i kampen om att vara världens största biltillverkare, över japanska Toyota och amerikanska General Motors. Trots detta har inte vinsten ökat. Tvärt om, Volkswagens vinst har sjunkit markant över andra halvåret i år. Från 3,25 miljarder euro under samma period i fjol, till 2,73 miljarder euro i år. De totala intäkterna steg dock, med 9,9 procent till 56 miljarder euro – devis tack vare bra växelkurser.

Orsakerna till den minskade vinsten är flera, dels har bilmarknaderna i Kina, Ryssland och Brasilien, där Volkswagenkoncernen har stora intressen, varit svåra. Vi kunde berätta i går att alltfler biltillverkare flyttar produktion från Kina till Europa, och försäljningen för Volkswagen i det stora landet i öster minskade med 0,5 procent.

Därtill har Volkswagenkoncernen haft stora omstruktureringskostnader relaterade till lastbilsdivisionen MAN. Kostnaderna för dessa omstruktureringar ska ha varit hela 180 miljoner euro.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!