Volkswagen Suzuki kris

Moody’s beredda att sänka Volkswagens kreditbetyg

Volkswagen riskerar att få sitt kreditbetyg sänkt om konflikten med samarbetspartnern Suzuki inte löser sig, varnar nu kreditvärderingsinstitutet Moody’s.

Anledningen till varningen är att en avslutad affär skulle påverka tillväxten i Asien, menar kreditvärderingsinstitutet Moody’s. Volkswagens ursprungliga plan var att affären skulle innebära en stärkt ställning i Asien och då särskilt den lukrativa marknaden i Indien som Suzuki för närvarande leder. De senaste turerna med Suzuki, som Volkswagen äger 19,9 procent av, verkar kunna sätta käppar i hjulen för den tyska biljätten.

 Bakgrunden är att Volkswagen anklagas för att bryta mot de avtal man kommit överens om med Suzuki. Den anklagande parten Suzuki menar att Volkswagen inte delat med sig av sin hybridteknik. Volkswagen menar från sitt håll att Suzuki kränkt avtalet sedan man köpt in dieselmotorer från Fiat-koncernen. 

 Samarbetet mellan de två biltillverkarna har hittills inte burit någon frukt i form av några samarbeten. Enligt rapporten från Moody’s är det nu troligt att Volkswagen kommer utveckla egna instegsmodeller för den asiatiska marknaden. Utmaningen blir att få ner kostnaderna för att få ett sådant projekt att löna sig. Tidigare var planen att Volkswagen skulle ta en genväg genom att ta del av Suzukis kostnadseffektiva produktion, vilket nu verkar fallera.

 Varken Suzukis eller Volkswagens presstalesmän har velat kommentera affären enligt Auto News. Volkswagen har inga planer på att sälja sin andel av Suzuki, medan Suzuki vill sälja sin andel av Volkswagen, som i dagsläget uppgår till 1,5 procent av Volkswagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!