Nästa Mazda MX-5 blir en Alfa Romeo

Nu är det vi har hoppats på bekräftat – Fiat och Mazda har skrivit ett avtal som innebär att nästa generation Mazda MX-5 även ska byggas som en Alfa Romeo-roadster.

I dag går Fiat och Mazda ut i ett gemensamt pressmeddelande för att berätta att man har skrivit under det slutgiltiga avtalet som bekräftar nästa generation Mazda MX-5 även ska bli italiensk. Båda bilarna kommer att byggas av Mazda i Hiroshima med start 2015 men om vi får tro de båda biljättarna handlar det inte om några enäggstvillingar.

 Alfa Romeos roadster, som ännu inte har något namn, och Mazda MX-5 kommer att ha många delar gemensamt men de ska designas var för sig och drivas av helt olika motorer.

 För Mazda beskrivs syftet med samarbetet något luddigt – det talas om att man vill återuppliva entusiasmen för tvåsitsiga roadsters runt om i världen men självklart är det även kostnadsbesparingar som lockar. För Alfa Romeo är avsikten med samarbetet uppenbar. Med senare års framhjulsdrivna sportbilar har italienarna inte lyckats leva upp till sin tradition att bygga små, lätta och bakhjulsdrivna sportbilar, det är det i stället Mazda som har gjort.

Alfa Romeo har tidigare samarbetat med Japan, nämligen med Nissan i början av 1980-talet. Det resulterade i Alfa Romeo Arna, en av italienarnas mest utskällda bilar genom tiderna. Vi hoppas att dagens samarbete når högre höjder.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!