Nevs: Affären är riktig och trovärdig

Nevs vd Mattias Bergman ligger inte sömnlös om nätterna. Motparten i den miljardaffär som avtalats fram har bakgrundskontrollerats noggrant och Bergman säger att företaget är trovärdigt.

I går hade Sveriges Radio rotat fram uppgifter om Panda New Energy, det bolag som är köparen av 150 000 elbilar som Nevs ska tillverka. Bolaget gick inte att finna någonstans. När Sveriges Radio besökte den adress som Panda New Energy uppgett fann man ett logement för fabriksarbetare. Man kom också fram till att bolaget hade registrerats i mitten av september och att bolagsformen hade godkänts så sent som dagen innan Nevs informerade omvärlden om den gigantiska affären värd närmare 100 miljarder kronor.

Någonstans verkade en hund ligga begraven, baserat på Sveriges Radios uppgifter. Men Nevs vd Mattias Bergman tar det hela med ro. Han är övertygad om att Panda New Energy är stabila och trovärdiga.

– Man får ju titta på personerna bakom och den dialog som har varit. Våra ägare, både med uppbackning av den kinesiska staten och staden, har fört en dialog med de här (Panda) under en ganska lång tid, granskat dem och gör den bedömningen att de både har den finansiella styrkan bakom sig att betala de bilar de beställer och att realisera sin affärsplan, säger han till SR P4 Väst.

Enligt Bergman är det kinesiska bolaget visserligen under uppbyggnad, men bakom står en välrenommerad och tillförlitlig affärsman, Chao Ma, som har varit verksam under en längre tid. Han påpekar att det inte är i dag, när bolaget är nybildat, som bilar och tjänster ska levereras utan avtalet har precis påbörjats och ska stegvis trappas upp under de kommande åren till och med 2020.

Panda New Energy, som har som mål att bli ett världsledande leasingbolag för miljöbilar, har dessutom en stark finansgrupp bakom sig vid namn Hasun Asset.

Till di.se säger Mattias Bergman att det för honom inte är lätt att kommentera uppgifterna om den märkliga adressen i Peking som Sveriges Radio har besökt och som inte leder någon vart, men att det inte finns några konstigheter då flera av Nevs ägare, som har kopplingar till bland annat kinesiska staten, har träffat den bakomliggande affärsmannen och godkänt honom och hans bolag.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!