Nevs har hittat en ny samarbetspartner

Kinesiska Iconiq Motors är Nevs nya samarbetspartner där utveckling av nya gemensamma fordon under respektive varumärke står på schemat.

På den pågående bilsalongen i Shanghai visar nya elbilstillverkaren Iconiq Motors upp märkets första elektriska MPV-konceptmodell Seven (bilden ovan). På samma salong strålade företaget samman med svenska elbilstillverkaren Nevs och ett avtal mellan de båda skrevs.

I ett gemensamt utvecklingsprogram ska Nevs och Iconiq Motors utveckla bilmodeller under sina respektive varumärken. Medan Nevs ska tillverka sina elektriska modeller i både Trollhättan-fabriken och i Tianjin-fabriken kommer Iconiq Motors att tillverka sina enbart i sistnämnda som ännu inte är färdigbyggd.

Nevs skriver att utvecklingen av gemensam teknik för framtida fordon ska dra nytta av svensk fordonsexpertis för att nå industriella synergier.

– Jag är glad för partnerskapet med Iconiq, som delar Nevs vision om hållbar mobilitet. Vårt samarbete kommer att ge oss bägge ett bättre gemensamt resultat, säger Mattias Bergman, vd för Nevs.

Iconiq Motors MPV Seven ska börja tillverkas under 2019 medan Nevs siktar på att deras elektriska pendlarfordon i E-segmentet ska börja tillverkas året därpå. Den ska dock föregås av elektriska (Saab) 9-3.

Nevs och Iconiq Motors har sedan tidigare haft viss förbindelse med varandra då de båda bolagen ingår i Tianjins utvecklingssystem THT EV Eco.

Iconiq Motors samarbetar redan med Libanon-grundade och numera Dubai-baserade W Motors som har byggt supersportbilen Lykan Hypersport.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!