Nevs kan få använda Gripen

Scania har tidigare sagt tvärt nej till att Saab-köparna Nevs ska få använda den klassiska Gripen-symbolen på sina bilar. Men beslutet är inte deras att fatta –i själva verket äger Malmö Stad symbolen.

Den sista Saab-baserade bilen med Gripen-symbolen är ännu inte byggd, vad det verkar. Trots förra veckans nyhet om lastbilstillverkaren Scanias nej till att låta Nevs använda gripen är det nämligen inte Scania som äger rättigheterna till symbolen. I stället är det Malmö Stad som tilldelades Gripen redan 1437, skriver Svenska Dagbladet.

 Därmed är det också Malmö kommun eller länsstyrelsen i Skåne som bestämmer vem eller vilka som får använda gripen och ingen får särbehandlas.

 – Om det inte innebär patent- eller varumärkesintrång har vi inga synpunkter. Så det står dem absolut fritt, säger Helene Persson, kommunikationsstrateg på Malmö kommun.

 Hon ställer sig snarare positiv till ett initiativ från Nevs att använda symbolen.

 –Vi säger varken bu eller bä. Det kan ju till och med vara bra, vi gillar ju Skåne.

 Dock är det fortfarande oklart om försvarskoncernen Saab AB kommer släppa rättigheterna till själva namnet Saab. Teknikensvarld.se har sökt Saab AB.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!