Saab 9-3 elbil Foto: Nevs

Nevs miljardaffär en bluff?

I förra veckan kom nyheten som ses som ett genombrott för Nevs – de ska leverera 150 000 elbilar till Kina till ett värde motsvarande 100 miljarder kronor. Men nu finns det tecken på att affären kan vara en bluff.

Det var i torsdags i förra veckan som Nevs skickade ut ett glädjande pressmeddelande. De hade slutit avtal med det kinesiska Panda New Energy, ett företag som säger sig sikta på att bli världsledande inom leasing av miljöbilar.

Avtalet innebär att Nevs ska leverera 150 000 elbilar till Panda New Energy i Peking. Elbilar vars karosser byggs i Trollhättan för att därefter skickas till Nevs nya fabrik (som ännu inte är färdigbyggd) i Kina där karosser och övriga komponenter gifts ihop.

Affären är för Nevs värd runt 100 miljarder kronor – en enorm summa som med lätthet skulle få i princip vilket företag som helst på fötter.

Men denna jätteaffär ser nu ut att vara en bluff, i alla fall om man får tro Sveriges Radio som har rotat lite mer i beställaren, kinesiska Panda New Energy.

Sveriges Radio har nämligen besökt den adress som Panda New Energy har uppgett i Pekings företagsregister. Den adressen leder till en port som tillhör ett logement för fabriksarbetare.  Enligt adressuppgifterna ska Panda New Energy finnas på adressen i rum 118, men logementet har bara rumsnummer upp till 115.

– De är skalbolag, många är falska, säger en kvinna till Sveriges Radio och tillägger att det tidigare kom en äldre man till adressen, sökandes efter ett företag som han investerat stora pengar i, ett företag som inte finns och pengarna är numera försvunna.

Panda New Energy är dessutom enligt Pekings företagsregister ett nyligen registrerat bolag. Registreringen kom in den 14 september i år och godkändes först den 16 december, alltså dagen innan Nevs gick ut med information om avtalet och jätteordern.

I den företagspark där Panda New Energy enligt dokumentation ska finnas representerade finns de heller inte. På företagsparken känner man inte till ett företag vid det namnet och man hittar heller inget i sina register.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr