Nevs ny delägare i kinesiska fordonstillverkaren New Long Ma

Nu är det klart. Svenska National Electric Vehicle Sweden AB, mer känt som Nevs, äger hälften av aktierna i den kinesiska fordonstillverkaren New Long Ma.

Redan i februari stod det klart att en överenskommelse hade nåtts mellan Nevs och kinesiska minibusstillverkaren New Long Ma samt dess ägare Fujian Motors. Nu är avtalet tecknat, det skedde i går och innebär att Nevs äger 50 procent av aktierna i New Long Ma medan kinesiska State Research Informationen Technology (SRIT), som är delägare i Nevs, har tagit kontrollen över 15 procent av aktierna.

Övriga aktieandelar innehas av Fujian Motors Group (20 %) och Long Ma (15 %).

Avtalet och ägarandelen i New Long MA, förkortat NLM, är viktigt för Nevs då de enligt ett tidigare avtal ska leverera en kvarts miljon elbilar till Panda New Energy varav 150 000 av dessa ska baseras på Saab 9-3-plattformen och 100 000 ska vara av annan biltyp. Det är av sistnämnda anledning som New Long Ma har kommit in i bilden med sina minibussar.

– Avtalet breddar vår produktportfölj med ytterligare en fordonstyp som bidrar till vår vision om hållbara transportlösningar. Avtalet är av stor strategisk betydelse för genomförandet av vår affärsplan och kommer att påskynda vårt inträde på den kinesiska marknaden, sa Nevs grundare och ordförande Kai Johan Jiang i februari.

LÄS OCKSÅ: Nevs-avtal värt 100 miljarder kronor

Fakta om New Long Ma

Fujian New Long Ma Motor Co., Ltd, NLM, bildades i april 1997 med ett registrerat aktiekapital om 1,15 miljarder RMB. New Long Ma Motor är ett dotterbolag till Fujian Motors Group Co., Ltd., ägare av Fujian Benz, ett kommersiellt samarbete inom fordonstillverkning tillsammans med Daimler, den Kina-baserade fordonstillverkaren King Long Motor Group, och South East Motor, ett joint venture-samarbete mellan China Motor och Mitsubishi Motors.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!