Nissan har byggt 150 miljoner bilar

Nissans produktion har skjutit i höjden – nu når man ytterligare en milstolpe sedan starten 1933. Vilka modeller kommer du ihåg?

Den japanska fordonstillverkaren Nissan bildades 1933 och har nu tillverkat 150 miljoner bilar. Att bygga de första två tredjedelarna av dessa tog 73 år medan den sista tredjedelen bara tog 11 år.

En av förklaringarna till det stigande produktionstempot är att deras bilar inte längre bara är en japansk angelägenhet. 2006 hade 76,5 procent av bilarna tillverkats i Japan, medan siffran för de 50 miljoner bilarna som byggts de senaste elva åren är det omvända – 76,5 procent är byggda utanför Japans gränser. 13 procent av dessa är byggda i Europa där man har fabriker i Ryssland, Spanien och Storbritannien.

I Europa har Nissan totalt byggt över 13 miljoner bilar där Storbritannien står för nio miljoner av dessa. Vilka modeller som tillverkas var ser du nedan. Än längre ner ser du vårt bildspel med utvalda modeller av Nissanbilar – och som Datsun som de var kända som i Sverige fram till 1984.

Tajmingen av jubileumet infaller med produktionsstarten av andra generationen Nissan Leaf.

Barcelona, Spanien: Nissan Navara, Nissan Pulsar, Nissan nv200, Nissan e-nv200, Renault Alaskan och Mercedes X-Class.

Avila, Spanein: Nissan NT400.

St. Petersburg, Ryssland: Nissan Qashqai, Nissan X-Trail och Nissan Murano.

Sunderland, Storbritannien: Nissan Qashqai, Nissan Juke, Nissan Leaf, Infiniti Q30 och Infiniti QX30.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!