Norge satsar på flytande tunnlar

Norska regeringen har satsat 218 miljarder kronor i ett projekt som går ut på att bygga en sorts flytande tunnlar som ska göra det möjligt att köra genom landets fjordar.

Vissa av fjordarna i Norge kan vara flera kilometer djupa vilket gör att man inte kan bygga konventionella tunnlar genom dem. Dessutom kan klimatet vara för extremt för att bygga broar. Därför satsar regeringen nu pengar i ett projekt som går ut på att bygga tunnlar som hålls vid vattenytan av stora pontoner som flyter på ytan. 

Tunnlarna ser ut som stora rör som ligger sida vid sida. Tanken är att trafiken ska röra sig i varsin färdriktning i varsitt ”rör”, med dörrar som leder över till andra sidan med jämna mellanrum. Detta ska leda till att tunnlarna inte hamnar överdrivet djupt ner och att de slipper utsättas för de extrema temperaturändringar som kan förekomma ovanför ytan.

Om projektet ens kommer igång så kommer det inte vara färdigt förrän år 2035.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!