Foto: Google Maps

Nu försvinner Saab-skyltarna i Trollhättan

Trollhättan är på väg att tappa lite av sina historia nu när de klassiska Saab-skyltarna runt om och på Stallbacka-fabriken med omnejd plockas ner.

Saab och Trollhättan är starkt förknippade med varandra sedan den svenska biltillverkaren placerade sin verksamhet i staden 1949. Men nu suddas den anrika alliansen ut allt mer sedan Saab lades ned och Nevs så sent som för några månader sedan bestämde sig för att börja tillverka bilar under eget namn.

Trots att biltillverkaren Saab egentligen inte har existerat under några år har Trollhättans besökare påmints om vad staden är mest känd för (Sweden’s Detroit som Trollhättan ibland har kallats för). Saab-skyltarna har nämligen hängt och stått kvar på sina platser, men det är slut med det nu.

Flera av Saab-skyltarna har under veckan plockats ner och resterande är på väg att gå samma öde till mötes. Även den stora och kända Saab-skylt (bilden ovan) som har välkomnat bilisterna på Flygfältsvägen till området är borta. Den kommer dock inte att hamna som skräp på någon tipp utan ska i början av december skänkas av Nevs till Saab Museum. Enligt Nevs har den ett historiskt värde, inte minst då det finns åtskilliga mängder bilder på den tillsammans med olika Saab-bilar, bilder tagna av Saab-ägare från hela världen.

I juni påbörjade Saab-entusiaster en namninsamling för att få den berömda Saab-skylten K-märkt och därmed få stå kvar på sin plats. Trots 1 402 namnunderskrifter får den alltså flytta på sig, men inte allt för långt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!