Saab 9-3 Aero Sedan 2014

Nu ska Saab börja bygga elbilar

Saab 9-3 med bensinmotor under huven tillverkas redan, nu börjar det bli dags att ställa om Stallbacka-fabriken till elbilsproduktion. De första elbilarna ska levereras om bara några få månader.

Sedan Nevs förvärv av Saab hösten 2012 har målet hela tiden varit att tillverka elbilar. Nu är de snart framme vid målet efter att under ett par månaders tid tillverkat och sålt Saab 9-3 Aero med 220-hästars turbomaskin under huven.

För TTELA berättar Nevs vd Mattias Bergman att produktionen av elbilar ligger endast några veckor fram i tiden. Pressandet av karosser har redan påbörjats, det är montering av komponenter och inte minst eldrivlinan med Nevs egna batterier som står på schemat framöver.

 – Testflottan ska levereras under andra kvartalet och innan det ska de skeppas. Det tar tid, och det tar även tid att bygga, säger Mattias Bergman till TTELA utan att nämna ett exakt datum för produktions- och leveransstart.

Han berättar vidare att Saab-elbilarna inte ska ses som någon revolution, däremot en evolution där stegvis vidareutveckling tillämpas.

 På frågan hur den eldrivna Saaben ser ut jämfört med bensindrivna 9-3:an säger Mattias Bergman att elbilen saknar avgasrör, att några detaljer skiljer sig på insidan samt att den är knäpptyst förutom vid högre hastigheter då ett friktionsljud uppstår.

Gamla Saab 9-5 finns även den som elbil, dock enbart i Kina. Läs mer om den här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!