Ny studie: Toyotas återkallelser påverkade inte ryktet

Trodde du att Toyotas rykte om att vara problemfria bilar skulle ha urholkats efter de massiva återkallelser märket haft senaste åren? Då har du fel, visar en ny universitetsstudie.

Sedan 2009 har Toyota drabbats av åtskilliga stora återkallelser. Totalt ska, enligt beräkningar, omkring fyra miljoner bilar ha återkallats, efter problem med gaspedaler, krockkuddar och en hel del andra problem.

Men återkallelserna har inte påverkat den allmänna uppfattningen om Toyota som ett märke med problemfria bilar, det visar nu en studie gjord vid North Carolina State University i USA. Enligt studien har återkallelserna haft "liten eller ingen påverkan" på hur potentiella köpare ser på det japanska märket. Studien riktade sig specifikt på marknaden för lätt begagnade bilar, för att inte störas av hur marknadsföringskampanjer och reklam påverkade.

En av tankarna med studien var att titta speciellt på prisbilden hos de modeller som drabbats av återkallelserna, för att se hur mycket kunderna var villiga att betala för de bilar de köpte. De återkallelsedrabbade modellerna hade haft ett pris som gentemot tidigare sjunkit med knappt två procent, ett värde som höll sig klart inom den statisktiska felmarginalen.

Så vad beror då Toyotas vikande försäljning på? Företaget har tappat betydande marknadsandelar både i Sverige och i världen under den sista tiden, och till viss del kan det kopplas till den jordbävning som drabbade Japan förra året, tillsammans med den höga och ofördelaktiga valutakursen för den japanska yenen. En djupare analys av Toyotas läge finns att läsa i Teknikens Värld 3/2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!