PSA-gruppen

Nya varsel hos PSA – saxar 5 000 jobb

Den allt segare bilförsäljningen i EU börjar nu kännas av för Peugeot och Citroën i PSA-koncernen som nu planerar att skära ner personalstyrkan med 5 000 jobb.

Bilförsäljningen i EU föll förra månaden med 1,8 procent visar siffror från belgiska branschorganet ACEA, vilket följer trenden för hela året. Hittills i år har drygt 100 000 färre nya bilar registrerats, en nedgång på 1,2 procent sedan januari.

 Enligt Jean-Pierre Mercier vid fackföreningen CGT på PSA:s fabrik i Seine-Saint Denis utanför Paris reagerar nu PSA-koncernen på de dalande siffrorna med att minska sin verksamhet med 5 000 jobb, skriver Auto News. Nedskärningarna kommer drabba 1 900 arbetare vid tillverkningen och 3 100 jobb kommer försvinna inom försäljning, information och forskning och utveckling-avdelningarna. Jobben kommer uteslutande att påverka PSA:s franska anställda.

 Så sent som i slutet av oktober kunde vi rapportera att PSA-koncernen sparkar 6 000 medarbetare. PSA har än så länge inte velat kommentera uppgifterna om ytterligare nedskärningar, men bekräftar att man planerat att avskeda och erbjuda avgångsvederlag sedan innan. Koncernen har tidigare i år lanserat ett sparpaket på 800 miljoner euro för att klara sig bättre mot en allt hårdare konkurrens på den europeiska marknaden.

 Hittills i år har PSA tappat nära en procent av marknaden, men är med 12,7 procent fortsatt näst största biltillverkaren i Europa. Etta är Volkswagen som tvärtom ökar sin marknadsandel med nästan två procent till 23,2 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!