Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Ola Källenius Mercedes nya utvecklingschef – vd nästa?

Svensken Ola Källenius fortsätter att klättra på sin väg mot Mercedes-toppen. Nästa år blir han ny utvecklingschef för den tyska biltillverkaren och ses som främste utmanare att ta över vd-rollen den dagen Dieter Zetsche lägger slipsen på hyllan.

Mercedes meddelar att vid 2016 års utgång går nuvarande chefen för forskning och utveckling, 61-årige Thomas Weber, i pension och att man har utsett 46-årige svensken Ola Källenius till hans efterträdare.

Källenius är i dag försäljningschef för Mercedes personbilsdivision och innan dess var han chef för prestandabilsdivisionen AMG. Han har varit Mercedes trogen sedan 1993, bortsett från en liten utflykt till McLaren 2003 där han var operativ chef. Så sent som förra året valdes han in i Mercedes ledningsgrupp.

Ola Källenius Foto: andreas pohlmann

Sedan tio år tillbaka heter Daimler AG:s (där Mercedes ingår) vd Dieter Zetsche. Den positionen kommer han att sitta kvar på till och med utgången av 2019. Därefter byter han ut ordförandekostymen till en mer avslappnad pensionärsutstyrsel. Vem som ska ta över efter honom står ännu oklart, men många pekar på att den mest naturliga ersättaren är just Ola Källenius. Det finns några som konkurrerar med Källenius om positionen, men flera av dem är då runt 60 år gamla och Mercedes vill förmodligen ha lite yngre blod på positionen för att ta företaget in i en ny era med fokus på bland annat självkörande fordon. Då är det Källenius samt två andra som ligger bäst till, varav Källenius anses vara favoriten.

Skulle Ola Källenius överta vd-posten efter Zetsche blir han den första icke-tyska personen som styr företaget sedan det grundades på 1880-talet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!