Opel Corsa 2015

Opel satsar på Spanien i stället för Tyskland

Opel står inför en omorganisation som ska effektivisera deras produktion av småbilar. Det innebär att Tyskland blir av med en stor del av tillverkningen som i stället placeras i Spanien.

Tyska biltillverkaren Opel ser förbättrings- och effektiviseringsmöjligheter i sin produktionsverksamhet genom att sammanstråla märkets mindre modeller till en europeisk tillverkningsfabrik.

I dag tillverkas lilla Adam i Eisenach-fabriken (den fabrik där östtyska Wartburg en gång tillverkades) i Tyskland. Inom kort kommer Adam att flytta till Zaragoza-fabriken i Spanien. Där kommer den inte att bli ensam för redan i dag tillverkas småbilen Corsa där. Corsa tillverkas även i Eisenach men inte så länge till då modellen ska byggas exklusivt i den spanska staden.

När nästa generation Mokka X ska börja tillverkas 2019 blir det enbart i Eisenach-fabriken, inte i Zaragoza där den tillverkas i dag.

– Förändringarna kommer att göra produktionen mycket mer effektiv. Med produktionen koncentrerad till en fabrik möjliggörs synergier vid tillverkningen och förbättrad logistik, säger Opels tillverkningschef Philip Kienle.

I oktober månad tappade Adam sex procent av sin tidigare försäljning medan Corsa, Europas femte mest sålda modell i sitt segment, backade 0,4 procent. Mokka (X) gick varken tappade eller ökade.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer