Peugeot varslar 10 000

Förlusttyngda Peugeot gör sig redo att avskeda 10 000 arbetare i sina franska fabriker efter fortsatt tapp på marknaden under första halvåret år.

Den fortsatt svaga bilmarknaden i södra Europa riskerar att skörda 10 000 jobb i Peugeot-fabrikerna i Frankrike. Det första halvåret i år har sett försäljningssiffrorna dala 13 procent, från 1,86 miljoner bilar 2011 till 1,62 miljoner i år, skriver Bloomberg. Nedgången innebär att Peugeots del av marknaden sjönk från 14 till 13 procent.

 Skälet till det är det svaga ekonomiska läget i framför allt södra Europa, där Peugeot har sitt starkaste fäste. Den kinesiska marknaden gav positiva siffror bland annat tack vare lanseringen av Peugeot 308, men höjd moms i Brasilien bidrog till att försäljningen i Sydamerika tappade 21 procent. Peugeot-chefen Philippe Varin är nu beredd att dra in på arbetskraften i ett försök att nå 2012 års sparmål på en miljard euro, motsvarande 8,6 miljarder kronor.

 Enligt marknadsanalytiker som Bloomberg pratat med kan fler statliga bidrag och subventioner visserligen köpa lite tid, men det kommer göra det svårare att göra sig av med personal i framtiden. Samtidigt pekar väldigt lite på en snar vändning på den europeiska marknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!