PSA-gruppen diskuterar allians med GM

Krisande PSA-gruppen som består av Peugeot och Citroën för samtal med General Motors om en möjlig allians, rapporterar La Tribune.

PSA-gruppen har haft det motigt under den senaste tiden, bara sedan i oktober har man låtit 11 000 anställda gå och samma månad stoppade man tillfälligt produktionen vid sin fabrik i Slovakien. Inget verkar peka på att den allt tuffare bilbranschen kommer slå av på tempot, och enligt en källa till La Tribune har PSA fört samtal med General Motors om ett eventuellt samarbete. 

 Det Peugeot skulle tjäna på med ett samarbete med General Motors är framför allt en ingång till både den latinamerikanska och kinesiska marknaden. I dagsläget säljs 58 procent av alla PSA-bilar i Europa. GM skulle å sin sida tjäna på att hitta en partner till det förlusttyngda Opel. 

 Varken PSA eller GM har gått ut med någon information men enligt La Tribune kommer det inte röra sig om samarbetspartners som PSA redan har i Toyota, Fiat och BMW, utan en fullfjädrad allians mellan företagen.

 Enligt källan är samtalen mellan de båda biljättarna i slutfasen, men än är alliansen inte hemma. Ett hinder är Peugeot-familjen som äger 30,9 procent av företaget och som uppges vara negativt inställda till en eventuell allians.

 Skulle de två parterna bestämma sig för en allians är det troligt att man som tidigast kommer bekräfta detta på bilsalongen i Genève i mars.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!