PSA har inte slut på pengar – förnekar nyemission

Krisen fortsätter i den europeiska bilbranschen. Den senaste tiden har rykten gått om att den förlusttyngda franska PSA-koncernen har fått slut på pengar, och därför förbereder en nyemission. Detta dementeras nu av företaget.

Att den ekonomiska krisen den senaste tiden varit djup hos flera europeiska bilföretag är knappast en hemlighet, och framför allt de franska tillverkarna har haft det svårt i sviterna av den sydeuropeiska lågkonjunkturen. Häromdagen kunde vi berätta att Renault tagit ett lån på hela 400 miljoner euro från Europeiska Investeringsbanken, och PSA-koncernen, med Peugeot och Citroën, har tvingats till att både sparka åtskilliga tusentals arbetare och stänga fabriker. 

Just PSA har också den senaste tiden varit föremål för rykten om att pengarna i företaget helt enkelt börjat ta slut, eller i alla fall nå så låga nivåer att man därför ska ha förberett en nyemission för att ta in extra medel och bättra på kassakistan. Franska tidningen La Tribune ska bland att fått information om att Peugeot-familjen, som ännu har en drygt 25-procentig ägarandel i företaget, haft åsikter om hur mycket börsvärdet skulle tillåtas sjunka i samband med nyemissionen.

Nu förnekar PSA till nyhetsbyrån Bloomberg att man förbereder en nyemission, i stället har man i dag påbörjat ytterligare förhandlingar med fackförbund om kostnadsbesparingar. Man har redan nu sålt av, bland annat, sitt eget huvudkontor och målsättningen är att sänka kostnaderna med femtio procent under innevarande år, för att nå break-even 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!