Regeringen vill hjälpa i Saab-kris

Regeringen vill hjälpa Saab

Regeringen går nu in och skickar den svenske ambassadören i Kina Lars Fredén för att snabba på beslutprocessen hos det kinesiska departementet NDRC, enligt SVT:s Rapport.

Saab Automobile får nu hjälp från svenska regeringen att försöka hålla sig över ytan tills affären med kinesiska Youngman och Pang Da är i hamn.

Youngman och Pang Da har tidigare skrivit på avtal som kommer garantera Saab 245 miljoner euro, eller nästan 2,2 miljarder sett i svenska kronor. Hindret har varit att få Saab godkänt vid det beslutsfattande organet, det kinesiska departementet NDRC (Nationella utvecklings- och reformkommisionen). NDRC avgör vilka företag som får eller inte får investera i utländska företag. Det var bland annat faktumet att NDRC inte gett definitivt klartecken för om affären kan bli av eller inte som vägde in när Vänersborgs Tingsrätt sa nej till att godkänna en rekonstruktion av Saab Automobile.

Nu har alltså den svenska regeringen beslutat att skicka iväg Sveriges ambassadör i Kina för att träffa topparna inom NDRC. Förhoppningarna är att snabba på den process som alltså skulle kunna påverka hovrättens om att överväga ett överklagande från Saab.

Samtalen med NDRC kommer hållas på tisdagen eftersom måndag är helgdag i Kina. Då kan det vara för sent eftersom Saabs överklagan kommer in till hovrätten på måndagen där ett beslut kan komma fort. Dessutom har även facket rätt att begära företaget i konkurs för att säkerställa de anställdas löner via den statliga lönegarantin.

Läs mer om turerna kring Saab i länkarna här nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!