Så skulle Saab ha blivit om Koenigsegg tagit över

När Saab-affären var som hetast år 2009, ja, då var det under en period tilltänkt att svenska supersportsbilstillverkaren Koenigsegg skulle ha tagit över. Hur hade det blivit om det hade blivit verklighet – ja, kanske så här, enligt Christian von Koenigsegg.

När det kunde avslöjas att den tilltänkta köparen till Saab Automobile år 2009 var ett konsortium frostat av supersportbilstillverkare Koenigsegg var det många som höjde på ögonbrynen. En hel del ifrågasättande röster höjdes också. I slutändan blev inte affären av, och Saab blev i stället ägt av holländska Spyker (måhända med än fler frågetecken) innan konkursen var ett faktum. Men hur hade Saab blivit om Koenigsegg hade fått ta över? Ja, supersportbilstillverkarens grundare Christian von Koenigsegg har nu svarat på frågan (som en i en rad frågor, via företagets blogg).

Så, vad såg då Koenigsegg i Saab? Jo, precis som vissa tankar i dagsläget fanns en tanke då om att implementera teknik som Koenigsegg utvecklat i mer normala bilar.

Men Christian von Koenigsegg säger också att fallet med Saab var väldigt specifikt, och hade speciella omständigheter, företaget behövde innovation och entreprenörskap för att överleva och hade fantastiska anläggningar för utveckling. ”Vi hade kunnat använda dessa till att återuppliva märket ganska snabbt och effektivt, om vi hade kunnat införa Koenigseggs sätt att jobba i stället för GM:s”, säger Christian von Koenigsegg.

Gällande ekonomin poängterar Christian von Koenigsegg att det inte var bara Koenigsegg bakom det eventuella köpet, utan att man hade en grupp investerare. Namnet ”Koenigsegg Group” användes eftersom det var Koenigseggs varumärke som var igenkännbart. Han säger vidare att han är glad med vad Koenigsegg är i dag, även om det hade varit intressant att veta hur livet hade varit om Saab-affären blivit verklighet.

”Många sa att det var omöjligt uppdrag. Jag håller helt med. Men faktum är att jag gillar omöjliga uppdrag, som till exempel att skapa Koenigsegg Automotive”, säger Christian von Koenigsegg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!