Saab begär rekonstruktion

Saab ansöker om rekonstruktion

Saab har fortfarande stora ekonomiska problem. Anställdas löner har fortfarande inte kunnat betalas ut och kronofogden jagar tillgångar inom företaget. En konkurs ser allt mer trolig ut men nu ansöker Saab om rekonstruktion för att försöka få lite mer tid.

Saab har i dag meddelat att de ansöker om frivillig rekonstruktion i tingsrätten på grund av det ekonomiskt kärva läge som inte ser ut att nå ett slut. Saab har inte kunnat betala ut augustilönerna till sina anställda och facken har rätt att begära företaget i konkurs för att kunna ge sina medlemmar chansen till statlig lönegaranti, samtidigt som kronofogden gräver djupare hål i Saabs redan tomma kassakista då kronofogden jobbar på uppdrag av fordringsägarna.

 En rekonstruktion innebär att Saab skulle kunna andas ut för ett tag, för under en rekonstruktion kan företaget inte försättas i konkurs samtidigt som utmätningar inte kan genomföras. Men en rekonstruktion måste beviljas av tingsrätten och enligt experter på området är det tveksamt om tingsrätten beviljar Saab rekonstruktion med tanke på att företaget redan har genomgått en tidigare, närmare bestämt under första halvåret av 2009.

 Saab meddelar att en rekonstruktion skulle förändra företagets förutsättningar genom att på bästa möjliga sätt få använda befintliga tillgångar och därmed kortsiktigt säkra stabilitet och ytterligare finansiering i avvaktan på inkommande kapital från sina kinesiska partners Pang Da och Youngman.

 Under en rekonstruktion skulle Saab dessutom kunna ansöka om statlig lönegaranti så att de anställda får ut sina löner. Efter en eventuell rekonstruktion skulle Saab vara tvingade att betala tillbaka den statliga lönegarantin så att skattebetalarna inte tar smällen.

 Klockan 14.30 i dag ska Saab hålla presskonferens där vi lär få reda på mer hur deras planer för närmaste framtiden ser ut. Läget ser inte ljust ut, enligt uppgifter är det många miljarder kronor som Saab måste få in för att kunna överleva kortsiktigt. Men förhoppningsvis – för de anställdas och företagets historias skull – har Victor Muller och hans gelikar ett eller flera ess i rockärmen, även om det känns föga troligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!