110131-subaru-saab Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saab-anställda bygger Subarus gasbilar i Trollhättan

Produktionen av bilar i Trollhättan har stått stilla i snart sju månader men nu är det nya tider på gång. Subaru påbörjar nämligen sin produktion av gasmotorn Boxer CNG i just Trollhättan. Vem som bygger? Saab-anställda som hyrs in.

Redan i januari skrev vi om Subaru som ska bygga världens första gasdrivna boxermotor och att den ska byggas i – Trollhättan!

 Nu meddelar Subaru att de är redo att sätta igång produktionen som kommer att äga rum i gamla Saab-lokaler som man hyr av kommunen. Mitt i allt elände är detta ett glädjande besked för staden som är så starkt förknippad med Saab. Än mer glädjande är att Subaru hyr in personal från just Saab för att kunna förverkliga produktionen.

 – Trollhättan är en bra lokalisering. Här finns viktig kompetens och den logistik som krävs för att genomföra större projekt inom svensk fordonsindustri, säger Torbjörn Lillrud, vd för Subaru Nordic.

 Utvecklingen och utprovningen av Subaru Boxer CNG är ett svensk projekt som genomförts med hjälp av italienska BRC som är världsledande på gaskonvertering av motorfordon.

 De modeller som är aktuella för gasdrift är Subaru Legacy och Outback. Dessa båda blir enligt Subaru världens första fyrhjulsdrivna gasbilsmodeller.

 De första gaskonverterade Subaru-bilarna som får stämpeln ”Made in Trollhättan” på motorblocket beräknas levereras i februari 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!