Saab begärs i konkurs Foto: Mattias Rabe

Saab begärs i konkurs

Fackförbunden Unionen och Ledarna skickade under måndagseftermiddagen ut var sin konkursansökan för Saab Automobile.

Efter många turer har nu fackförbunden Unionen och Ledarna fått nog av att Saab inte kunnat betala ut löner till sina anställda. Klockan 13 på måndagen skickades därför två konkursansökan in mot Saab Automobile.

– Situationen är ohållbar och gränsen för det rimliga passerad. Vårt uppdrag nu är att driva våra medlemmars lönefordran, säger Ledarnas förbundsjurist Andreas Olsson enligt Dagens Industri.

Ingrid Lund jobbar som registrator på Vänersborgs tingsrätt och bekräftar att konkursanmälan har kommit in till tingsrätten.

– Det har kommit in med kartongerna här och nu ska konkursdomaren hit och titta på dem, säger Ingrid Lund som jobbar som registrator på Vänersborgs tingsrätt enligt Svenska Dagbladet.

Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg försvarar åtgärderna med att de anställda annars riskerar att bli av med lönerna i och med att tidsfristen för att få ut löner via den statliga lönegarantin börjar tryta.

– Det här är inte en situation någon Unionen-medlem önskar sig. Unionens medlemmar har var och en lämnat fullmakt och därmed uppdrag till sitt förbund att vidta de åtgärder som behövs. Nu är det vårt ansvar att sköta detta så att medlemmarnas rättigheter garanteras, säger Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Hon vill samtidigt poängtera att själva konkursansökan inte är absolut, utan kan komma att dras tillbaka om lönerna betalas ut. De andra berörda fackförbunden IF Metall och Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer kommer inte begära Saab Automobile i konkurs utan avvaktar tills överklagan kring rekonstruktionen blivit behandlad av hovrätten i Göteborg.

Under måndagseftermiddagen gick Saab ut med ett pressmeddelande att man gjort i ordning ett avtal med Youngman om att det kinesiska företaget ska låna ut 70 miljoner euro, motsvarande 626 miljoner kronor till Saab. I utbyte får Youngman del i rättigheterna till den Saabs nya plattform Phoenix. Men i skrivande stund jobbar Saab fortfarande med att slutföra avtalet som ska fungera som en brygga till dess att affären med Pang Da och Youngman går igenom helt, en affär som kommer ge Saab 245 miljoner euro.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!