Foto: Nevs

Saab-produktionen är igång igen!

Efter snart tre års stopp är det dags för tillverkningen av Saab-bilar att dra igång igen. På måndag rullar första Saaben under Nevs-flagg av bandet.

Sedan 5 april 2011 har det rått stillestånd i Saab-fabriken i Trollhättan. Då stoppade flertalet underleverantörer sina leveranser till Saab på grund av obetalda räkningar. Produktionen satte aldrig igång igen och åtta månader senare, närmare bestämt 19 december, var konkursen ett faktum.

Nu, efter knappt tjugo månader, har produktionen återigen dragit igång i Stallbacka-fabriken. Nu är det Nevs som håller i trådarna. Strax före lunch i dag tryckte man på fabriksknappen och i ett pressmeddelande som skickats ut berättar Nevs att den första färdiga serieproducerade bilen som rullar av bandet gör det klockan 13.25 på måndag 2 december.

 Bilen som blir först ut är en Saab 9-3 Aero Sedan. Den kommer inte att hamna i händerna på någon svensk utan ska enligt TTELA gå på export till Kina.

 Det är fortfarande oklart om motorerna som används är GM-märkta eller inte.

Närvarande på måndag är Nevs-grundaren och -ägaren Kai Johan Jiang, vd Mattias Bergman, pressen och ingen mindre än självaste näringsminister Annie Lööf (C).

18 september i år rullade en Saab 9-3 av fabriksbandet, det rörde sig dock om en förseriebil.

MISSA INTE ATT LÄSA...

 Bilfirman som försökte fuska med mätarskruvning två gånger

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!