Saab Foto: Charlie Magee Photography

Saab säkrar nya pengar, tvivlar på Youngman

Saab har säkrat ny finansiering tack vare en affär med North Street Capital. Men de utlovade slantarna från Youngman lyser fortfarande med sin frånvaro, något som Saab nu öppet kritiserar Youngman för.

Swedish Automobile som äger Saab går nu ut med kritik mot sin tänka samarbetspartner Youngman. I pressmeddelandet som skickades ut under torsdagseftermiddagen förklarar man att man gjort upp en affär med riskkapital North Street Capital, som Saab nu överväger att gå igenom med. 

 Som skäl anges att Youngman varit oberäkneliga i och med att de inte betalat in de pengar som tidigare utlovats och som Saab behöver som bryggfinansiering under den pågående rekonstruktionen. Av de 640 miljoner Youngman gett löfte om har Saab bara fått in dryga 100 miljoner, och på Saab tvivlar man nu på att Youngman kommer stå vid sitt ord och betala in den resterande summan till den 22 oktober.

 I stället har Saab nu två finansieringslösningar som presenterats av North Street Capital, som tidigare visat intresse för att köpa Saab-ägaren Swedish Automobiles andra biltillverkare Spyker. Den nya finansieringen går ut på att North Street Capital köper aktier i Saab Automobile samtidigt som man ger Saab ett lån, vilket sammanslaget kommer ge Saab drygt en halv miljard kronor. En första utbetalning ska kunna ske redan under fredagen, och samtal kommer föras på måndag nästa vecka om när lånepengarna kan komma in.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!