Saabs pris: 1,8 miljarder

Prislappen för Saabs konkursbo hamnade på 1,8 miljarder kronor, uppger Dagens Industri. Dessutom vill elbilskonsortiet Nevs satsa sju miljarder i långsiktig drift.

Svensk-japansk-kinesiska konsortiet Nevs är beredda att satsa sju miljarder kronor för att ta fram elbilar i premiumklass i Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Som framkom under onsdagens presskonferens blir den första bilen den välbekanta Saab 9-3 som konverteras till eldrift. Den bilen ska vara klar 2013/2014. Förutom den modellen kommer man även bygga vidare på Phoenix-plattformen som man kom över i köpet.

 Nevs har redan börjat rekrytera ingenjörer och personer till ledningen. Enligt styrelseordförande Karl-Erling Trogen kommer man till en början behöva ett par hundra personer till företaget. Batterierna ska tillverkas i Kina och Japan och importeras sedan till Sverige där de ska installeras i 9-3.

 Det är fortfarande oklart om bilarna kommer få heta Saab även i framtiden. Enligt Nevs förhandlar man med försvarskoncernen Saab och Scania om att få köpa loss varumärket Saab.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!