Samtliga Saab-åtalade frias

I går fredag friades samtliga åtalade Saab-toppar i tingsrätten. Alla sju friskrivs alltså från alla misstankar om de grova ekobrott som de tidigare åtalats för.

Så var det då alltså över, i varje fall för denna gången. Efter en av de största konkurserna i svensk historia så frias nu samtliga av de sju i Saab Automobiles ledning som tidigare stått åtalade för grova ekonomiska brott. Tingsrätten i Vänersborg frikände alla åtalade från de brottsmisstankar som rörde Saabs sista verksamhetsår.

Tingsrätten anser inte att det finns tillräckligt med bevis för att visa att någon av de fyra åtalspunkterna – som handlar om en betalning till den tidigare ägaren Victor Muller, ett påhittat försäljningsavtal med Ukraina, svindleri och manipulerade årsredovisningar – faktiskt ska ha skett. Bland de åtalade finns den tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson, den tidigare chefsjuristen Kristina Geers och den före detta ägaren Victor Muller.

– Jag är självklart extremt lättad och väldigt tacksam att domen friar alla i Saabs ledning helt och hållet. Det visar att rättvisan har segrat och det är jag väldigt tacksam för. Jag tycker att det är väldigt klart att våra argument var mycket starkare än åklagarens anklagelser, säger Victor Muller till till SR P4 Väst.

Chefsåklagaren Olof Sahlgren säger till P4 Väst att domen är en besvikelse för ekobrottsmyndigheten, men det är fortfarande oklart om domen kommer överklagas.

Den långa utredningen har sysselsatt flera personer på Ekobrottsmyndigheten under drygt fyra års tid. Själva huvudförhandlingen landade till slut på 16 förhandlingsdagar i Vänersborgs tingsrätt. Men inte nog med att själva åtalet har kostat pengar, de åtalades advokater vill naturligtvis också ha betalt. Totalt vill de sju advokaterna ha 10,2 miljoner kronor i ersättning av staten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet