Foto: VISTADIFERENT S.L

Seat och Subaru största vinnarna i maj

Den svenska bilbranschen kan se tillbaka på en lugn majmånad, försäljningen gick som väntat försiktigt uppåt. Allra mest ökade Subaru och Seat vars nya Leon väckte liv i försäljningen.

Efter en osäker tid med försäljningsras och försiktiga uppgångar om vartannat kan de svenska bilförsäljarna pusta ut. Försäljningssiffrorna för maj visar plusresultat, för andra månaden i rad. Även om de 25 782 nyregistrerade bilarna i maj innebär en så försiktig ökning som 0,1 procent mot samma månad i fjol så gläds Bil Sweden, som tar fram statistiken, åt att deras prognos för året stämmer hittills.

 – Även om det finns en osäkerhet kring konjunkturutvecklingen finns det förutsättningar för en hygglig utveckling under resten av bilåret 2013 mot bakgrund av fortsatt mycket låga räntor och ökad köpkraft hos hushållen, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Försäljningen av elbilar och hybrider fortsätter att öka men Bil Sweden vill ändå se att utvecklingen går ännu snabbare.

– Nyregistreringarna av elbilar och laddhybrider har femdubblats hittills i år men de utgör ändå bara mindre än en procent av den totala nybilsmarknaden. För att få ett större genomslag på marknaden för denna typ av bilar skulle ytterligare stimulanser kunna införas, till exempel parkeringsförmåner, befrielse från trängselskatt och möjlighet att köra i bussfil för elbilar/laddhybrider. Det är åtgärder som är billiga för samhället och som kan ge god effekt, säger Bertil Moldén.

En titt i försäljningsstatistiken visar stora skillnader mellan biltillverkarna. Volvos försäljning i maj var 11,8 procent bättre än i fjol medan Volkswagen står och stampar med en ökning på endast 2,4 procent. Medan Toyota gick stabilt med en ökning på 9,7 procent tappade lyxbilsavdelningen Lexus hela 43,5 procent av försäljningen. Allra bäst i maj gick det för Subaru som kunde räkna hem en ökning med hela 71,2 procent mot maj förra året och god tvåa blev Seat som ökade med 58,7 procent. Låt vara att Seat har ökat från en låg nivå, i maj i fjol såldes endast 194 bilar, men hittills i år har Seats försäljning ökat med 37,2 procent och en stor del av ökningen kan förmodligen tillskrivas nya Leon.

I modelltoppen är det som vanligt V70, Passat och V60 i topp och på god fjärdeplats hittas nykomlingen V40 med 1 058 sålda exemplar i maj och 4 065 under årets första fem månader. V40 har dessutom klättrat upp till miljöbilstoppen där V40 D2 har hoppat upp ovanför Passat EcoFuel och Megane.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!