Sono Motors har fått nya pengar – nu ska produktionen starta

Tyska elbilsföretaget Sono Motors har haft ekonomiska bekymmer och tvingats skjuta upp produktionstarten. Nu har de dock fått in 530 friska miljoner och säger sig vara redo att börja bygga bilar.

Senast vi skrev om tyska Sono Motors handlade det om ekonomiska problem och kraftigt försenad produktionsstart. I december meddelade Sono att de skulle starta en insamlingskampanj riktad mot privatpersoner för att få in nytt kapital. Målet var att få in 50 miljoner euro innan årsskiftet 2019/2020. Det gick inte riktigt vägen och kampanjen förlängdes med det nya målet att få 50 miljoner euro på 50 dagar. Det lyckades. Enligt Sono har man fått in totalt 53 miljoner euro, motsvarande drygt 530 miljoner kronor.

Insamlingskampanjen beskrivs som den största så kallade fundraisern i Europa hittills. 75 procent av det insamlade kapitalet kommer från personer som har bokat ett exemplar av elbilen Sion, 19 procent från befintliga och nya investerare och resten från lån och donationer.

Det nya kapitalet ska användas till att bygga de första prototypbilarna och att få igång serieproduktionen i den före detta Saab-fabriken i Trollhättan. Den preliminära planen är att börja bygga bilar i Trollhättan i september 2021. Sono planerar att bygga 260 000 bilar över en åttaårsperiod och det är NEVS som ska sköta verksamheten.

Sono säger sig ha 13 000 förbokningar på Sion som marknadsförs som den första solelbilen. Sion har ett 35 kWh-batteri och stora delar av karossen är består av solceller som ska förlänga räckvidden som anges till 25,5 mil i WLTP-körcykeln. Om det är riktigt soligt ska solcellerna kunna ge upp till 3,4 mil extra per dag. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet