Spyker och Youngman i samarbete

Spyker har tecknat ett ramavtal om att utveckla bilmodeller baserade på Saab-plattformen Phoenix – samma plattform som Saabs nya ägare Nevs säger sig ha rättigheterna till.

Förra ägarna till Saab Automobile, Spyker, ger sig nu in i ett samarbete med tidigare Saab-spekulanterna Youngman. Enligt ett pressmeddelande under måndagsförmiddagen har de båda parterna gett sig in i ett samarbete där Youngman ska investera tio miljoner euro, motsvarande 82,6 miljoner kronor, i Spyker. 

För detta får Youngman 29,9 procent av Spykers aktier. 3,3 miljoner euro är avsedda som lån från Youngman till Spyker. Youngman avstår från att köpa fler aktier än sin nuvarande andel i moderbolaget Spyker N.V., tidigare Swedish Automobile.

 Dessutom har de båda bolagen kommit överens om att bilda två samriskbolag. Det ena bolaget ska heta Spyker Phoenix och ska bygga bilar i premiumklassen baserade på Phoenixplattformen, som Youngman säger sig ha säkrat rättigheterna till. Youngman kommer äga 80 procent av bolaget och Spyker resterande 20. 

 –Sedan Saab Automobiles beklagliga konkurs i december 2011 har vi undersökt möjligheterna att fortsätta vårt avsedda samarbete med Youngman, säger Spykers vd Victor Muller.

 Youngman ska även investera motsvarande 206 miljoner kronor i ännu ett samriskbolag, Spyker P2P B.V. Detta ger Youngman 75 procent av företaget som ska bygga en fyrdörrars super-suv i prisklassen kring en kvarts miljon dollar, 1,65 miljoner kronor. Bilen ska heta Spyker D8 SSUV.

 Att man nu planerar att använda den tekniska plattformen Phoenix förespås innebära en del konflikter med köparna av Saabs konkursbo Nevs. Plattformen var bland det allra viktigaste när man köpte konkursboet tidigare i år. När teknikensvarld.se söker Nevs vill man inte kommentera Spykers och Youngmans utspel, men hävdar att Phoenix-plattformen ingick i konkursboet.

 – Det vi har förvärvat är 9-3-teknologin och Phoenix-plattformen, säger Johan Andersson, tillförordnad presschef på Nevs, till teknikensvarld.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr