Starkt Volvo ökar på sval Europa-marknad

Svenska Volvo går emot Europas röda siffror i bilstatistiken och gör en ökning på tio procent, på en bilmarknad som i samma veva sjunkit i takt med finanskrisen. Det visar nya siffror från branschorganet ACEA.

De senaste tuffa ekonomiska turerna i Portugal och Medelhavsländerna Spanien, Italien, Grekland och till viss del även Frankrike har börjat ge avtryck i bilstatistiken för hela EU-området. I både Portugal och Grekland sjönk bilförsäljningen med nära en tredjedel och i billandet Italien med över tio procent. För Sverige är motsvarande siffra +5,3 procent för 2011. 

 Totalt backade försäljningen med 1,7 procent, men undantagen stavas framför allt baltländerna. I Estland, Lettland och Litauen ökade bilförsäljningen med över två tredjedelar jämfört med året innan, men sett ur EU:s 13 111 209 sålda bilar har de 37 422 baltiska bilarna inte påverkat statistiken nämnvärt.

 Och det är inte bara de europeiska ländernas försäljning som går mot röda siffror. I takt med den vikande försäljningen står Europas biltillverkare med nedåtgående siffror jämfört med 2010. Den näst största aktören på marknaden, PSA-gruppen, står för det enskilt största tappet och har nu knappt över hälften av Volkswagen-koncernens marknadsandel på 23,2 procent. 

 BMW knappar samtidigt in på Fiat-gruppen och ligger med sina sex procent en procent bakom italienarna, vilket kan jämföras med Fiats övertag på 2,3 procent 2010. Även den svensk-kinesiska stoltheten Volvo knappar in på konkurrenterna. Sedan 2010 fick tio procent fler Volvo-bilar nya ägare förra året, vilket betyder en ökad marknadsandel från 1,6 till 1,8 procent.

 –Just nu så går det allmänt bra för Volvo i väldigt många olika länder, inklusive Sverige, säger Volvos presschef Bo Larsen till Teknikens Värld. De bilar som gör storsuccé i Europa är XC60 och S60 med dieselmotorerna D3 och D5.

 Men trots de fina siffrorna gör det rådande ekonomiska läget att utsikterna för det kommande året inte går att förutsäga.

– Vi är försiktigt optimistiska, det finns en stor oro så vi vet inte. Men vi kommer bland annat lansera en ny modell och det kommer ju generera en del uppmärksamhet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!