Statsminister Löfven kräver svar från Volkswagen

Nu har Volkswagens utsläppsskandal – dieselgate – nått ända till Rosenbad, hela vägen upp till statsminister Stefan Löfven som kräver svar rörande fusket.

Efter den amerikanska upptäckten av Volkswagens bluffande med utsläppssiffror är numera hela världen involverad då minst elva miljoner bilar är involverade. Merparten av dessa lär rulla i Europa och Sverige är sannolikt också drabbade.

All kommunikation från Volkswagen har kommit ut från koncernledningen. Volkswagen Sverige har inte yttrat sig i ärendet utan hänvisar till just koncernledningen som just nu står utan vd sedan Martin Winterkorn avgick i onsdags.

De vaga och uteblivna svaren har fått Sveriges statsminister Stefan Löfven att reagera.

– Självfallet är det så att företag ska redovisa öppet hur bilar produceras och kvalitetssäkras och hur man redovisar detta. För det är viktigt med öppenhet och det ska vara korrekta uppgifter, inget annat duger, säger han till TT.

På frågan om regeringen kan pressa Volkswagen på information säger han så här till TT:

– Jag kan inga detaljer om detta, så jag kan inte kommentera det nu. Men det är ingen tvekan om att vi ska ha öppen och ärlig redovisning. Det ska vara hög kvalitet på detta, inget annat duger. Det måste företaget i första hand se till att ta ansvar för.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!