Stor framtidstro trots Saabs konkurs

Trots att Saab gått i konkurs ser biltillverkarnas underleverantörer ljust på framtiden, visar nya siffror från FKG. Över 9 av 10 ser ljust på framtiden och många vill nyanställa.

Det är svårt att knäcka svenska underleverantörers optimism vad det verkar. Av samtliga som blivit tillfrågade av Fordonskomponentgruppen FKG svarade 92 procent att de ser ”ljust eller mycket ljust” på framtiden.

 –Leverantörsindustrin lägger sig inte bara ner och dör, säger FKG:s vd Fredrik Sidahl till SVT.

 Saabs konkurs har inneburit att leveranser till den tunga fordonsindustrin har ökat, med nya kunder som Scania Volvo AB och Atlas Copco i Saabs ställe. Nära fyra av tio tillfrågade säger dessutom att de kan tänka sig att nyanställa inom en snar framtid och ingen av underleverantörerna känner ett behov att göra sig av med personal.

 Däremot är det förhållandevis få som känner till de forskningsprogram som staten inrättat för att stötta fordonsindustrin, som till exempel samarbetet mellan staten och fordonsindustrin FFI, Fordonsstrategisk Forskning och Innovation.

 –28 procent anger att de inte kände till stöttningen alls. Här når inte systemet fram, det är tydligt och det är något tråkigt som sticker ut i barometern, säger Fredrik Sidahl till TTELA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!