Supermiljöbil: Volvo V60 Plug-in Hybrid Foto: Glenn Lindberg

Supermiljöbilarna säljer dåligt trots premie

Trots en premie om 40000 kronor till den som köper en så kallad supermiljöbil går försäljning riktigt trögt, speciellt till privatpersoner.

Sedan 1 januari 2012 är den som köper en supermiljöbil, en bil som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer, berättigad en supermiljöbilspremie om 40000 kronor. En bra morot att få igång försäljningen av riktigt snåla och mer miljövänliga bilar, trodde regeringen. 5000 bilar under tre år, till och med 31 december 2014, ska kunna erhålla premien. Därefter är den avsatta summan slut och försäljningskarusellen igång. Men pengar finns kvar i potten då försäljningen av supermiljöbilar går väldigt trögt.

Under 2013 hade regeringen budgeterat för 2000 sålda supermiljöbilar men endast 1546 utbetalningar genomfördes. En klar merpart av dessa gick till juridiska personer, det vill säga företag, offentliga sektorn, föreningar och så vidare. Endast 141 supermiljöbilar köptes av privatpersoner.

40000 kronor i subvention är helt enkelt inte en tillräcklig morot för att motivera ett köp av en dyr supermiljöbil. En av anledningarna till den tröga försäljningen tros vara den undermåliga laddinfrastrukturen i Sverige. Det finns helt enkelt för få laddstolpar för att kunna ladda exempelvis i hemmet och vid arbetsplatsen.

 Bil Sweden tror dessutom att moroten måste utformas annorlunda än dagens 40000 kronor och ser på Norge som ett föredöme för hur Sverige ska gå tillväga för att sätta fart på försäljningen. I vårt västra grannland får förare av elbilar exempelvis köra i kollektivtrafikens reserverade filer.

 IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) säger till TT att de är idel öra för förslag likt det från Bil Sweden.

Under 2014 beräknas försäljningen av supermiljöbilar öka med 1,5 procent.

På bilden ovan ses Teknikens Världs testchef Hans Hedberg ladda Volvo V60 Plug-in Hybrid Pure Limited vid Gamla Ullevi i Göteborg. Hur den provkörningen gick kan du läsa här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!