Volkswagen Suzuki

Suzuki anklagar Volkswagen för avtalsbrott

Samarbetet mellan Volkswagen och Suzuki knakar i fogarna sedan Suzuki öppet anklagar den tyske biljätten för avtalsbrott sedan Suzuki blivit nekade teknik från Volkswagen.

Suzuki har anmält Volkswagen som äger 19,9 procent av Suzuki, sedan den japanske biltillverkaren inte fått ta del av teknik som de två parterna kommit överens om. 

 – Det här samarbetet var tänkt att göra det möjligt för Suzuki att ta del av Volkswagens teknologi. Jag är besviken att vi inte har fått vad vi blivit utlovade. Om Volkswagen inte ger oss tillgång till tekniken måste de lämna tillbaka sin andel i Suzuki, säger Suzukis vd Osamu Suzuki enligt Just Auto. 

 Det är bland annat Volkswagens hybridteknologi som Suzuki vill ha tillgång till, men hos Volkswagen ställer man sig frågande till anklagelserna. Volkswagen menar i stället att det är Suzuki som står för avtalsbrott sedan man tidigare i år köpt in dieselmotorer från Volkswagen-rivalen Fiat.

 – Volkswagen har redan från början gjort allt vi har kunnat för att få till ett lyckat samarbete. 

 Suzukis styrelse kom förra månaden överens om att man vill bryta samarbetet med Volkswagen och ta tillbaka Volkswagens aktier i Suzuki. Volkswagen uppges ha svarat med att man inte har några som helst planer på att sälja sin andel som man förvärvade december 2009, en affär värd 1,7 miljarder euro eller 15,5 miljarder kronor. 

 Volkswagens plan med Suzuki är att få en ingång till den växande småbilsmarknaden i Indien, som Suzuki för närvarande leder. Det är en del i Volkswagens långsiktiga mål att bli världens största biltillverkare till 2018.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!