Tät kamp om förstaplatsen i Europa

Trots mjukvaruproblemen – nu har Volkswagen tagit tillbaka förstaplatsen i tävlingen om vilken bilmodell som säljer allra bäst i Europa. Volkswagen Golf har sålt allra bäst i juli månad, efter två månader med Renault Clio som etta. Volkswagen-koncernen tar också tredje- och fjärdeplatsen.

Volkswagen brukar skryta med att deras mellanklassbil Golf är den mest sålda i Europa. Men mjukvaruproblemen på den Golf som lanserades tidigt i år i kombination med coronavbrottet gav Renault chansen att köra förbi med sin Clio.

När bilbranschen räknade ihop försäljningen av bilar i juli var dock Golf tillbaka allra högst upp. Volkswagen sålde 31 148 Golf i juli i Europa jämfört med 24 901 Renault Clio.

Volkswagen-koncernen tog också tredjeplatsen med Golf-syskonet Skoda Octavia samt fjärdeplatsen med Volkswagen Tiguan, som därmed troligen är Volkswagens kassako nummer ett, med Peugeot 208 först på femte plats.

TEST: Nya Volkswagen Golf mot två konkurrenter

Golf knep förstaplatsen hemma i Tyskland, i Belgien och Luxemburg medan Clio sålde bäst på sin hemmamarknad i Frankrike. Skoda regerar hemma i Tjeckien med Octavia men även i Österrike är Octavia den bilmodell som säljer allra bäst.

I Storbritannien är det däremot ingen av de här bilarna som säljer bäst. Där regerar Ford med Fiesta som etta och Focus som två. I Italien litar man på Fiat-koncernen då Fiat Panda säljer bäst följt av Lancia Ypsilon.

TEST: Nya Skoda Octavia Combi mot tre konkurrenter

Elbilarna kan ännu inte hota bilar med förbränningsmotor om vi ser till EU-marknaden som en enhet. Men Norge sticker ut som elbilslandet nummer ett och där var dyra suven Audi e-tron den modell som sålde bäst. Andra elbilar på Norges topp-tio var Tesla Model 3, som var sexa, Renault Zoe på en åttonde plats samt Mercedes EQC nia och BMW i3 tia.

TEST: Volvo XC40 laddhybrid mot tre konkurrenter

Tack vare den fina försäljningen i juli var Volkswagen Golf den bilmodell som sålde bäst under perioden januari till juli, följt av Renault Clio.

Bland Volvos modeller har XC40 sålt bäst hittills i år med 51 978 sålda bilar följt av XC60 med 38 172 sålde bilar under årets första sju månader. För ett år sedan var det betydligt jämnare i statistiken mellan de två Volvo-suvarna som båda låg på cirka 45 000 sålda bilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!