Tesla betalar tillbaka lån nio år för tidigt

Efter en överföring på drygt tre miljarder kronor är elbilstillverkaren Tesla Motors inte längre skyldig den amerikanska staten några pengar. Tesla är hittills den enda biltillverkaren som har betalat tillbaka.

Det firas förmodligen vilt hos Tesla Motors i Kalifornien just nu. I onsdags blev Tesla nämligen den första amerikanska biltillverkaren att betala tillbaka sitt lån till den amerikanska staten. Onsdagens överföring på 451,8 miljoner dollar, cirka 3,1 miljarder kronor, till US Department of Energy var möjlig tack vare företagets stigande aktiekurs. Tesla-aktien stod i början av året i 33,87 dollar men står just nu i 87,24 dollar och förra veckan sålde man aktier till ett värde av nästan sju miljarder kronor.

 Teslas vd och grundare Elon Musk har varit angelägen om att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt eftersom han inte vill att allmänheten ska blanda ihop Teslas lån med de som Chrysler och General Motors fick under de värsta krisåren i slutet av 00-talet.

 Lånet till Tesla utgick 2010 som en del i det projekt som kallas Advanced Technology Vehicle Manufacturing Program, ATVM, och syftar till att stimulera tillverkning av tekniskt nydanande bilar i USA. Tesla grundades 2003 och under sina första sju år i livet drevs företaget helt av privata investeringar men 2010 beviljades man ett lån av amerikanska energidepartementet för att få fart på tillverkningen. Enligt återbetalningsplanen skulle Tesla ha betalat tillbaka hela summan först om nio år.

 De dryga tre miljarder kronor som Tesla nu har skickat till staten täcker hela den lånade summan plus ränta och energidepartementet har kommenterat nyheten med att de är mycket nöjda och att det visar på styrkan i ATVM-programmet. Energidepartementet har fått utstå en hel del kritik för sina stora lån, bland annat till numera krisdrabbade Fisker. Även Nissan och Ford har lånat pengar men delvis betalat tillbaka sina lån.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!