Tesla Model 3 Long Range Foto: Patrik Lindgren

Tesla Gigafactory 4 placeras utanför Berlin

Under en längre tid har vi skrivit om Teslas intresse att bygga en fabrik för biltillverkning i Europa. Nu är det klart och bygget utanför Berlin blir Teslas fjärde Gigafactory.

Det stod mellan Nederländerna, där Tesla har sitt europeiska huvudkontor, och Tyskland. I ett uttalande från Elon Musk påstår han att även Storbritannien förekommit i förhandsspekulationerna, men att valet föll bort på grund av oroligheterna kring Brexit. Valet föll till sist på Tyskland men inte riktigt i regionerna där det hade förutspåtts. Det pratades om regioner i västra Tyskland men nu är det klart att Teslas fjärde gigafabrik ska byggas utanför Berlin, i östra Tyskland. Sedan tidigare har Tesla två Gigafactory-fabriker i USA, en i Nevada och en i New York. Och så sent som i oktober fick Tesla klartecken att börja bygga Gigafactory 3 i Shanghai, Kina.

Gigafactory 4 ska öppna senast i slutet av 2021 och ska stå för tillverkningen av nya suven Model Y (bilden ovan). Totalt räknar man med att fabriken kommer sysselsätta 7 000 personer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!