Foto: David Dewhurst

Tesla Model S en försäljningssuccé i USA

Mest sålda elbilen i USA under sen senaste tiden är varken Chevrolet Volt eller Nissan Leaf. I stället innehas förstaplatsen av... den, gentemot Nissan Leaf, mer än dubbelt så dyra Tesla Model S!

Tänker du elbilar så kanske Nissan Leaf är den första som kommer upp, sedan kanske du tänker på Chevrolet Volt, den förvisso bensinmotorförsedda laddhybriden som ändå drivs huvudsakligen genom eldrift. Men när försäljningsdata för årets första fyra månader (januari till och med april) nu räknas ihop är ingen av de båda den bil som sålt bäst i det stora landet i väster, USA.

I stället toppas listan av inregistrerade elbilar av en modell från kalifornienbaserade Tesla Motors, nämligen Tesla Model S. Hela 4 750 stycken har funnit sin väg ut till kunder hittills i år. Detta att jämföra med 4 421 Chevrolet Volt och 3 695 Nissan Leaf i USA. På en bilmarknad som i fjol uppgick till 14,5 miljoner nysålda fordon känns dock ännu siffrorna tämligen diminutiva. Noteras bör dock att en ny Tesla Model S går lös på 59 900 dollar, att jämföra med Volt på 39 145 dollar och Leaf på 28 800 dollar, den sistnämnda således långt under halva priset gentemot Model S.

Vad ligger då bakom framgången för Model S under årets första månader? Förmodligen spelar fjolårets leveransproblem in i bilden, då många av de som gjorde beställningar av bilen helt enkelt inte sin fick sin bil förrän långt senare än beräknat. Telsas ursprungliga planer för i år talade om en totalsiffra på 20 000 exemplar av Model S, och även om försäljningssiffrorna är bra gentemot konkurrenterna så krävs fortfarande en positiv utveckling under resten av året.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!