Tesla ökar tillverkningen med 35 000 bilar per år

Efter skattelättnader hemma i Kalifornien planerar Tesla att höja produktionstakten med 35 000 bilar per år. Samtidigt avslöjas planerna för nästa, mindre och billigare modell.

Tesla planerar en rejäl tempohöjning i fabriken hemma i Kalifornien. Elbilstillverkaren kommer att investera närmare 2,7 miljarder kronor i nya produktionsverktyg till Nummi-fabriken som före bilkrisen användes av Toyota och GM.

 Den stora investeringen görs för att höja tillverkningen med 35 000 bilar per år. Hittills i år har Tesla byggt 21 500 exemplar av Model S (en bil som alldeles nyligen vann prestigefyllda Teknikens Världs Stora Bilpris 2014). Investeringen är delvis möjlig tack vare en rejäl skattesubvention från kaliforniska myndigheter som syftar till att understödja grön teknik. Skattelättnaden innebär att Tesla sparar cirka 225 miljoner kronor.

 Den höga produktionstakten ska inte bara komma Model S till godo. Nästa år kommer den högbyggda och fyrhjulsdrivna crossovermodellen Model S och år 2015 kan det vara dags för Teslas minsta och billigaste modell, än så länga känd som Model E, att göra debut.

 Teslas designchef Franz von Holzhausen säger till Autobild företagets nya instegsmodell, som blir storleksmässigt jämförbar med BMW 3-serie, kommer att premiärvisas på Detroitsalongen i januari 2015. Von Holzhausen avslöjar samtidigt att den kommande modellen inte ska se ut som en förkrympt Model S utan kommer att få en egen identitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!