Foto: AP2013

Tesla ska bygga ny gigantisk fabrik

Tesla håller för närvarande till i GM/Toyotas gamla fabrik i Fremont, Kalifornien. Men det börjar bli trångt och det är dags att expandera.

Hittills har Tesla tillverkat omkring 30 000 exemplar av Model S, vilket förmodligen ingen har missat är en elbil. I nuläget köper Tesla in batterier från Panasonic vilket i längden inte är optimalt ur en ekonomisk synpunkt. Planerna på en ny gigantisk fabrik skulle möjliggöra att dels öka produktionstakten på Model S, få plats för kommande modeller samt börja bygga egna batterier från grunden.

Enligt Elon Musk, Teslas vd, skulle det ge stora ekonomiska fördelar samtidigt som utvecklingen av framtida batterier skulle gå fortare då de slipper konsultera med en underentreprenör. Detta främjar då den kommande ”lågpris-bilen” Model E som enligt Musk ska kosta hälften av vad en Model S kostar i dag och konkurrera med bilar som BMW 3-serie, den kan vi troligtvis förvänta oss att se 2016.

Innan dess kommer vi få se suven Model X som förväntas lanseras i slutet av året, men innan den presenteras kommer vi förhoppningsvis få se en fyrhjulsdriven Model S.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!