Tesla vill bygga fabrik i Slovakien

Tesla vill börja tillverka bilar i Europa och nu ser det ut som att det blir Slovakien som får en elbilsfabrik. Tesla skulle i så fall bli den fjärde biltillverkaren att etablera sig i Slovakien.

Tesla har tidigare meddelat sin avsikt att starta tillverkning i Europa som komplement till den stora fabriken hemma i Kalifornien. Nu rapporterar den slovakiska tidningen The Slovak Spectator att den europeiska Tesla-fabriken kommer att etableras i Slovakien. Tesla uppges ha varit i kontakt med Slovakiens näringslivsdepartement och SARIO, den slovakiska statens myndighet för investeringsutveckling och utrikeshandel.

Tesla är redan etablerade i Tilburg i Nederländerna men där handlar det inte om fullskalig tillverkning utan snarare om slutmontering inför leverans. Tesla-bilarna skeppas i stort sett färdigbyggda över Atlanten och görs färdiga för leverans i Nederländerna. Det naturliga vore förstås att utveckla fabriken i Tilburg men om vi får tro uppgifterna från Slovakien så blir det inte så.

En Tesla-fabrik i Slovakien skulle ge tusentals nya arbetstillfällen till en slovakisk bilmarknad som redan är på uppgång. Volkswagen, PSA och Kia har varsin fabrik i Slovakien och landets totala bilproduktion uppgick till hela 980 000 bilar i fjol.

Tesla väntas sälja cirka 10 000 bilar i Europa under 2014 och med tanke på att Elon Musk tidigare har sagt en europeisk fabrik är aktuell först när försäljningen överstiger 160 000 bilar årligen så kommer den slovakiska Tesla-fabriken att dröja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!