Foto: Sebastien Mauroy

Toyota fortsatt största biltillverkaren

GM och Volkswagen har haft ett mycket bra år så här långt men de rår ändå inte på Toyota. Trots minskad försäljning håller Toyota hårt i titeln som världens största biltillverkare.

När bilförsäljningen under årets första sex månader nu kan räknas samman står det klart att det inte har hänt mycket i toppen. Toyota, som i början av januari i år utropades till 2012 års mest säljande bilkoncern, är fortfarande störst med sina 4 911 000 sålda bilar så här långt in på året, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detta trots en nedgång med 1,1 procent på hemmamarknaden till följd av ändrade miljöbilsregler.

 Volkswagen har ökat sin försäljning med hela 5,5 procent jämfört med fjolårets första halvår och har hittills i år sålt 4,7 miljoner bilar. Det räcker ändå inte för att rå på världstvåan General Motors vars 4,85 miljoner bilar är en ökning med 4 procent.

 Om bilmarknaden fortsätter i samma takt kommer Toyota vid årets slut att stå som världens största biltillverkare för andra året i rad. 2011 var ett mörkt år för Toyota då naturkatastrofer drabbade produktionskapaciteten hårt samtidigt som man tvingades göra stora återkallningar av flera modellserier. Toyota hade tidigare varit störst i världen åren 2008–2010.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet