Toyota störst i världen 2014 – Volkswagen passerade GM

Så är det än en gång avgjort – vilken biltillverkare som kan titulera sig störst i världen. Toyota försvarade sin tätplacering från 2013 medan det hände saker där bakom.

Det är alltid lika spännande när årsförsäljningen summeras och topplaceringarna ska delas ut. Blir det några förändringar eller kommer det att se likadant ut som året innan? Nu vet vi hur 2014 slutade.

Precis som 2013 och 2012 hamnade Toyota överst på pallen då de sålde fler bilar (Daihatsu och Hino inkluderas) än någon annan biltillverkare i världen. 10,23 miljoner bilar sålde den japanska jätten under 2014. Det är en ökning med tre procent jämfört med 2013.

Det är för övrigt första gången som Toyota passerar tio miljoner sålda bilar under ett kalenderår.

En annan biltillverkare som passerade tio miljoner är tyska Volkswagen som med 10,14 miljoner sålda bilar under 2014, en ökning med 4,2 procent jämfört med 2013, kammade hem andraplatsen på pallen. Därmed gick man om förra årets tvåa GM.

Volkswagen har som mål att inom fyra år bli världens största biltillverkare. Ökar de i år så kan de möjligtvis hamna överst på pallen redan när 2015 års siffror presenteras om cirka ett år. Detta eftersom Toyota förutspår en något svagare försäljning under 2015. 10,15 miljoner bilar räknar japanerna med att sälja i år, i så fall en nedgång med en procent.

Trea och därmed på bronsplats placerade sig GM, eller General Motors som företaget egentligen heter. Amerikanerna, som var tvåa både 2013 och 2012 samt etta 2011, ökade sin försäljning med två procent till 9,92 miljoner bilar. De passerade alltså inte tio miljoner, vilket de hade förutspått.

Oavsett vem som är etta, tvåa och trea kan vi slå fast att det är oerhört jämnt i toppen. Men än en gång är det Toyota som går segrande ur den spännande striden – ett stort grattis till dem.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!