Toyotas chef i ett kvartssekel, Eiji Toyoda, död

Under Toyotas 76 år långa historia har företaget haft en rad olika chefer. Ingen har dock suttit så länge på posten som Eiji Toyoda, som var företagets överhuvud i 25 år. Nu är han död, vid en ålder av 100 år.

Toyota är ett företag med lång historia, hela 77 år för att vara exakt. Genom åren har företaget haft en lång rad chefer. Ingen av dem har dock kommit att sitta på posten lika länge som Eiji Toyoda, yngre kusin till grundaren Kiichiro Toyoda.

Eiji Toyoda kom att arbeta inom Toyota i hela 57 år, varav 25 år som chef för företaget. Under Eiji Toyodas tid inom företaget gick Toyota från att vara en liten tillverkare som byggde bilar baserade på General Motors-konstruktioner till att vara värt 16 gånger mer än det amrikanska företaget.

Eiji Toyoda blev vd för Toyota 1967 och kom att ansvara för utvecklingen av Toyota från en liten japansk tillverkare till ett internationellt företag, med både introduktion av märket på en lång rad marknader och produktion av bilar utanför Japan. Eiji Toyoda har också ansvarat för uppbyggnaden av huvudkontoret, och staden, Toyota City, liksom introduktionen av märket Lexus.

1994 klev Eiji Toyoda ner från posten som Toyotas styrelseordförande, och fortsatte som chef för Toyotas museum samt rådgivare åt efterträdande chefer. Tidigare nu i veckan avled alltså Eiji Toyoda, till följd av en hjärtattack. Han blev 100 år gammal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!