Toyotas mål: Tio miljoner bilar i år

Toyota siktar på att sälja tio miljoner bilar under 2012, enligt en ny försäljningsplan som företaget presenterat.

Toyota är tillbaka på banan igen efter förra årets tsunamikatastrof som drabbade Japan och dess industrier hårt. Enligt företagets försäljningsplan planerar man att bräcka den magiska gränsen tio miljoner bilar på ett år, 400 000 fler bilar än den tidigare prognosen på 9,6 miljoner fordon.

 Uppdelat mellan Toyotas märken så räknar man på att bygga 8 870 000 Toyota och Lexus, medan Daihatsu och lastbilstillverkaren Hino väntas sälja en miljon respektive 180 000 fordon.

I och med försäljningsmålet är det troligt att Toyota återigen blir världens största biltillverkare vid årsskiftet, före General Motors och Volkswagen. Hos Toyota förnekar man dock att det handlar om någon prestige att hinna först till tio miljoner.

 –Vi har inte försökt producera tio miljoner enheter på ett år. Vi har försökt göra ett bra jobb av att producera bra fordon. Vi uppskattar folk som väljer våra fordon och vi kommer fortsätta jobba för att göra våra fordon bättre och tillgodose konsumenternas behov, säger Toyotas affärschef Takahiro Ijichi till tidsskriften the Truth About Cars.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!