Foto: Hyundai

Tre miljoner Hyundai-bilar tillverkade i Tjeckien

Jubileum i tjeckiska Nošovice när Hyundai-fabriken tillverkade bil nummer 3 000 000. En bil som de flesta andra gick på export till Tyskland.

Hyundais fabrik i tjeckiska Nošovice har tillverkat bil nummer 3 000 000, en Hyundai i30 N för export till Tyskland (vår provkörning av modellen kan du läsa i sin helhet här). Milstenen uppmärksammades bland annat med inbjudna lokalpolitiker.

Fabriken öppnade 2008 och skruvar i dag samman 1 500 bilar per dag. Förutom i30 tillverkas där även modellen Tucson som utgör 30 procent av de tillverkade bilarna.

Fabriken sysselsätter 3 400 anställda och 500 robotar. Bilarna går på export till 69 länder, de flesta inom Europar där Tyskland är den största marknaden men bilar går även på export till Australien, Egypten, Mexiko och Saudiarabien.

Fabriken är Hyundais enda inom den Europeiska Unionen, koncernkollegan Kia har en fabrik i slovakiska Žilina. I Turkiet har Hyundai dock tillverkat bilar sedan 1997.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!