TUfast eLi14 kommer 2 mil på ett AA-batteri

Ett nytt världsrekord har satts i bränsleekonomi. TUfast eLi14 heter bilen som kommer drygt 1140 kilometer på en kilowattimme, lika med att komma ungefär 13 180 kilometer på en liter bränsle.

Trodde du kanske att en Toyota Prius är bra för miljön? Den bleknar i jämförelse med TUfast eLi14 som kommer hisnande 114 mil på bara en kilowattimme. För att sätta det i perspektiv så skulle bilen kunna komma 24 kilometer på den energi som finns i ett enda AA-batteri.

TUfast är egentligen ett motorsportteam bestående av studenter som tävlar i Shell Eco Marathon, en tävling som just går ut på att åka långt och förbruka lite. eLi14 skapades för 2014 års säsong, och är alltså inte deras senaste bil, men det var med just en uppgraderad version av eLi14 de tog världsrekordet.

Vi skulle inte rekommendera att man skaffar en sådan här för att ta sig till jobbet dock. Man ligger ner när man kör den och tittar ut genom ett fönster vid fötterna, och att få plats med matkassar och annat kan bli svårt. Men för det den är byggd är den minst sagt imponerande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!